laddstolpe till elbil

Installera en laddstolpe till din elbil

Är du nyfiken på hur det fungerar med laddstolpe? I denna artikeln får du lära dig mer om laddstolpar, vad de kostar, hur dem installeras och mycket mer!

Beställ laddstolpe inkl. installation hos Evify TILL EVIFY.SE →

Beställ laddstolpe + installation med 50% avdrag

TILL EVIFY.SE

Se alla laddboxar

Vad är en laddstolpe?

En laddstolpe är en konstruktion för att ladda elbilar och laddhybrider, som oftast i själva verket är en laddbox som sätts upp på en stolpe utomhus. Laddstolpar används ofta där det saknas lämpliga väggar att sätta upp elbilsladdaren på, såsom i ett garage eller carport.


Vad kostar en laddstolpe?

Priset för en laddstolpe beror först och främst på vilken modell du väljer att installera, men också på hur omfattande markarbete som behövs göras i samband med att man installerar själva stolpen.

När man installerar en laddstolpe är det framförallt tre saker som påverkar priset:

  • Laddboxen: En laddbox kostar beroende på funktionalitet och modell mellan 7 000 – 25 000 kronor.
  • Stolpen: Själva stolpen man monterar laddboxen på brukar kosta runt 2000 – 5000 kronor.
  • Markarbete: Kostnaden för att gräva ned ett fundament till laddstolpen och dra kablage till elcentralen varierar stort beroende på förutsättningarna på plats.

De angivna priserna ovan är före skatteavdraget på 50% som alla privatpersoner har rätt att nyttja.


Kan man installera en laddstolpe hemma?

Man kan absolut installera en laddstolpe hemma för att snabbt och säkert kunna ladda sin elbil. Dock är det vanligaste att man installerar enheten på väggen i exempelvis garaget, istället för på en stolpe eftersom att detta medför extra kostnader och arbete.

Alla som installerar en laddstolpe i hemmet har rätt till en skattereduktion som ger 50% i avdrag, vilket görs direkt på fakturan från installatörsföretaget.


Hur går man tillväga för att köpa en laddstolpe?

Om du vill köpa och installera en laddstolpe hemma för att kunna ladda din elbil finns det några saker du behöver se över innan du sätter igång.

Nedan går vi igenom de 3 stegen du bör ta när du ska köpa en laddstolpe:

1.Undersök förutsättningarna

Har du ett eget garage, carport eller parkering nära en vägg kan du ofta sätta en laddbox direkt på väggen utan att behöva använda en stolpe.

Saknar du däremot en vägg att sätta den på lämpar sig en laddstolpe bättre. Däremot är det dyrare eftersom det ofta krävs markarbete för att installera själva fundamentet.

2.Välj utrustning

Det finns många olika laddboxar att välja mellan på marknaden. Se över olika alternativ i vår jämförelse och försök bestämma dig för vad som är viktigt för dig.

Följande frågor kan vara bra utreda i samband med att du väljer din laddstolpe:

  • Vill du kunna styra fjärrstyra enheten?
  • Kommer du vara i behov utav lastbalansering?
  • Hur snabbt vill du kunna ladda din bil?

Se även över hur ditt elsystem ser ut. Ditt elsystem behöver nämligen klara av att leverera den effekt din laddstolpe har.

Du kan antingen kontakta elnätsbolaget eller låta elinstallatören titta på ditt elsystem så att installationen blir korrekt och dessutom säker.

3.Välj levererantör & beställ installation av laddstolpen

Installation av laddstolpen behöver genomföras av ett behörigt elinstallationsföretag. Elinstallatören kommer att dra en ledning mellan laddboxen och säkringsskåpet där laddstolpen får en helt egen säkring.

Var noga med att jämföra olika leverantörer för att välja den som lämpar sig bäst. En bra tjänst att använda är Kolla Elföretaget för att vara säker på att företaget har behörighet att arbeta med elinstallationer.

Efter att din installation är utförd kommer leverantören att skicka dig en faktura där 50% av beloppet är reducerat tack vare det nya gröna skatteavdraget.


Hur fungerar avdraget för laddstolpar?

Du som privatperson som bor i villa, bostadsrätt eller ägarlägenhet har rätt till att skatteavdrag på 50% av material- och arbetskostnaderna när du installerar en fristående laddstolpe. Som högst kan skattereduktionen uppgå till 50 000 kr per år och person.

Det finns dock vissa krav du behöver uppfylla för att ha rätt att nyttja avdraget, vilket du kan läsa mer om på Skatteverkets hemsida.

Det finns även bidrag att söka när man investerar i laddstolpar till företaget eller bostadsrättsföreningen. Detta bidrag tillhandahålls utav Naturvårdsverket ger även det 50% tillbaka på totalkostnaden, dock högst 15 000 kr per laddplats.


Laddstation för bostadsrättsförening

Det blir allt mer populärt att bostadsrättsföreningar installerar laddstolpar till elbilar och laddhybrider. Det fungerar lika bra att installera laddstolpe i en bostadsrättsförening som för en privatperson.

Även bostadsrättsföreningar kan få 50% avdrag på sin investering, detta genom att ansöka om bidrag från Naturvårdsverket.

Bidraget uppgår till max 15 000 kronor per laddstolpe som bostadsrättsföreningen väljer att installera.


Vanliga frågor

Sammanfattningsvis besvarar vi nedan de allra vanligaste frågor vi får kopplat till laddstolpar.

Vad är skillnaden på en laddstolpe och laddbox?

Det är egentligen samma sak. En laddstolpe är en laddbox som sätts upp på en stolpe. Denna metod används när man inte har en vägg, såsom i ett garage eller carport att sätta upp laddboxen på.

Vart kan jag köpa en laddstolpe?

Det finns flertalet företag som säljer laddstolpar inklusive installation. De flesta säljer samma produkter, så börja med att bestämma dig för vilken laddstolpe du vill köpa och se därefter över de olika återförsäljarnas priser.

Varför ska jag ha en laddstolpe när jag kan ladda i vägguttaget?

Du bör bara ladda elbilen via ett traditionellt vägguttag eller motorvärmaruttag i nödfall. Dessa uttag är inte ämnade för att ladda elbilar vilket kan leda till överhettning och brand.

Ska jag välja en laddbox eller laddstolpe?

Om du ska ladda din elbil hemma är det bättre att skaffa en laddbox som du monterar på exempelvis husväggen. Att betala för själva “stolpen” om man inte måste är bara onödigt, då är det bättre du tar de pengarna och lägger dem på att köpa en riktigt bra laddbox i stället.

Får jag installera min laddstolpe själv?

Ja, själva stolpen som sätts fast i marken får du installera själv, men allt som har med elarbete att göra måste du låta certifierade elektriker utföra. Du ska också veta att det är en dålig idé att göra delar av installationsarbetet själv då det är ett måste att beställa komplett installation och hårdvara från samma företag för att få det gröna avdraget på 50 % av totalkostnaden.