Idag blir det allt mer populärt att investera i el- och hybridbilar. Men för att en sådan investering ska bli lönsam krävs det också att uppladdningen är smidig och framförallt lättillgänglig.
I denna artikeln går vi igenom vilka alternativ som finns vid uppladdning av sitt eldrivna fordon.
Vi berättar också hur man gör för att enklast hitta publika laddstationer längs vägen runtom i Sverige.
En laddstation är en offentlig plats med en eller flera laddenheter där du likt en traditionell bensinstation betalar en avgift för att få ladda upp din eldrivna bil.
Oavsett om du har en elbilsladdare hemma eller inte så kommer du tids nog vara i behov av att besöka en publik laddstation, speciellt vid längre körsträckor.
Att ladda sin el- eller hybridbil vid en laddstation har länge varit något krångligt eftersom många av dem kräver att man antingen har ett laddkort eller en RFID-bricka ansluten till stationen.
Detta har dock blivit något lättare med tiden och idag kan man på många stationer betala med både kontantkort eller swish, men det är ännu många stationer som kräver att man har ett abonnemang anslutet.
En snabbladdare innebär att elbilsladdningen sker med likström (DC), istället för med växelström (AC) som är den typ av ström som alla privata hushåll vanligtvis har tillgång till. Läs gärna om skillnaden mellan AC- och DC-laddning i vår artikel om det.
En laddstation med snabbladdning har mycket mer kraft än en vanlig laddbox för hemmabruk och är den främsta anledningen till att det faktiskt är möjligt att köra långa sträckor med en elbil. Med denna typ av laddning kan man ladda ett elbilsbatteri fullt på ynka 30 minuter.
En snabbladdare finns, precis som vanliga publika laddstationer, på flera allmänna platser men allra främst längst de stora motorvägarna.
Snabbladdningsnätverket byggs ut allt mer för varje år och finns idag utanför de flesta snabbmatskedjor och på traditionella bensinstationer runt om i landet.
I Sverige kan kostnaden för laddning variera beroende på leverantör, men det kostar i genomsnitt 7 kr per mil att ladda på en laddstation. Detta motsvarar en kostnad på cirka 3.5 kr per kWh.
På vissa laddstationer behöver du även betala för själva parkeringen, vilket gör laddningen något dyrare. Den billigaste lösningen för elbilsladdning är att ladda i en laddbox hemma.
Om man ska köra långt med sin elbil finns också en mängd smarta appar som kan guida och visa vart närmaste laddstation finns på vägen. Ett exempel på en sådan app är Chargefinder.
Något som länge varit ett hinder för många elbilsägare som planerar att köra långt med sin bil har varit att hitta laddstationer längs sin resväg. Idag är det dock ett allt mindre problem.
Laddstationer för el- och hybridbilar finns idag på de allra flesta kommunala parkeringar, köpcentrum, affärer och andra publika platser där man kan parkera bilen.
Idag kan man till och med hitta laddenheter utanför restauranger såsom McDonalds som i många år gjort en storsatsning när det kommer till uppladdning av elbilar och som idag erbjuder laddning utanför de flesta av deras restauranger.
Ja, när man har en laddstation hemma kallas det för laddbox. Att investera i en egen laddstation för privat bruk blir allt mer populärt bland elbilsägare runt om i Sverige, mycket tack vare det fördelaktiga bidraget för laddboxar på hela 50%.
Att kunna ladda sin bil hemma är praktiskt eftersom man i allt mindre utsträckning behöver planera sin körning eftersom bilen alltid är uppladdad på morgonen när man behöver bilen.
Faktum är att det inte bara är praktiskt utan ofta ett billigare alternativ än att ladda på publika stationer då dessa tar ett relativt stort påslag på elen, medans du hemma betalar den vanliga kostnaden per kWh, som vanligtvis ligger på runt 1.50 kronor.
Sammanfattningsvis besvarar vi nedan de allra vanligaste frågor vi får kopplat till laddstationer.
Laddningsbox.se är en helt självständig reklamfinansierad informationsportal. Flera av de erbjudanden som visas på hemsidan erhåller vi ersättning för.
2022 © HyperPalace AB - Org nr: 559222-0999. Drottninggatan 86, 111 36 Stockholm