privatleasing av elbil

Allt du behöver veta om privatleasing av elbil

Här finner du en komplett guide till vad du behöver tänka på när du ska leasa elbil.


Kan man leasa en elbil?

Det är fullt möjligt att leasa en elbil. På det sättet slipper du köpa en helt ny eldriven bil utan betalar istället en månadskostnad till företaget du privatleasar ifrån. Fördelarna med att leasa en elbil är många vilket är anledningen till att det blir allt mer populärt bland privatpersoner i Sverige.


Vad kostar leasing av elbil?

Leasing av elbil kostar generellt från 3 500 kronor i månaden och uppåt. Priset du behöver betala per månad beror på bilmärke, modell och din bindningstid. I vissa fall kan du komma undan billigt medan andra modeller kostar över 15 000 kronor i månaden att leasa. Priset bestäms helt enkelt av dina preferenser.

Nedan kan du se priser för att leasa olika typer av elbilar samt vem som erbjuder leasingen. I många fall kan du leasa en bil direkt ifrån tillverkaren, men det finns även bilhandlare och privata aktörer som erbjuder elbilsleasing.

Märke

Modell

Pris per månad

Leasing från

Mazda

CX-60

6 290 kr

Mazda

Polestar

2

5 400 kr

Polestar

Volvo

XC40 Recharge

7 790 kr

Volvo

Volkswagen

ID.4

5 500 kr

Volkswagen

BMW

iX1 XDrive 30

7 379 kr

BMW

Tesla

Model 3 (2024)

8 925 kr

GoMore

Kia

EV6

8 995 kr

Kia

Hyundai

IONIQ 5

5 595 kr

Holmgrens Bil

Mustang

Mach-E

7 760 kr

GoMore

MG

4 Electric

3 300 kr

Holmgrens Bil

Listan uppdaterades senast 2024-03-01


Vad ingår vid privatleasing?

När du ska privatleasa en elbil är det vissa saker som oftast ingår, men samtidigt finns det vissa saker du oftast behöver betala extra för. Det är därför viktigt att du noggrant läser på om vad som ingår för att det inte ska bli dyrare än vad du tänkt dig. Vad som är inräknat i grundpriset är olika beroende på vilken aktör du väljer men nedan radar vi upp de generella sakerna som ingår och inte ingår i ett leasingkontrakt.

Vad som ingår:

  • Ett visst antal mil. Dessa mil kan du använda utan att betala någon extra kostnad. Oftast ingår omkring 1 000 till 1 500 mil. Behöver du köra längre än så tillkommer en kostnad.
  • Årlig service. Din bil kommer servas en gång om året enligt standard.
  • Sommardäck. Vanliga däck ingår men vinterdäck får du generellt betala extra för att få leasa.
  • Gratis assistans. Skulle du få problem längs vägen kan det kännas säkert att ha gratis, fulltillgänglig vägassistans i ditt leasingkontrakt.

Vad som inte ingår:

  • Försäkring. Många tillverkare har ett eget försäkringsbolag där de kan erbjuda en något billigare försäkring som du kan addera till din månatliga avgift. Vi rekommenderar dock att du jämför med andra försäkringsbolag för att se vilket alternativ som blir billigast.
  • Vinterdäck. Detta ingår i princip aldrig i leasing men det finns oftast möjlighet att lägga till. Hur mycket vinterdäck kostar är olika. På mindre bilar kan du behöva betala 200 – 300 kronor i månaden för vinterhjul medan du kan behöva betala 500 – 600 kronor i månaden hos en annan aktör. Ibland kan det bli billigare att köpa vinterhjulen vid sidan av istället för att betala en månatlig kostnad via leverantören.
  • Skatt. Transportstyrelsen sköter skatten för bilen och de vill få betalt av brukaren av elbilen, det vill säga dig. Väljer du en elbil behöver du dock inte betala speciellt mycket. Skatten ligger på cirka 360 kronor per år för en elbil.

Biltillverkare som erbjuder privatleasing

För dig som funderar på att privatleasa en elbil finns det många alternativ på marknaden. Har du inte leasat tidigare kan det vara svårt att veta vilken tillverkare du ska välja. Vi har tittat närmare på de bästa tillverkarna som erbjuder privatleasing just nu och berättar mer om dessa nedan.

Volkswagen privatleasing

Volkswagen erbjuder privatleasing av märkets egna bilar. Du kan kombinera privatleasing och Volkswagen Serviceavtal med Volkswagen Försäkring för att få ett attraktivt helhetserbjudande. Du betalar allt på faktura en gång per månad. 

Serviceavtalet ingår kostnadsfritt när du leasar. Bilen servas av specialutbildade mekaniker. Du kan vara säker med att din bil alltid uppdateras med den senaste programvaran och servas med Volkswagens originaldelar. 

Som tillägg kan du också addera en försäkring speciellt framtagen för dig som privatleasar. Några av de populära elbilsmodeller du kan välja är exempelvis Volkswagens elektriska ID.3 eller ID.4.

Polestar privatleasing

Hos Polestar utformas leasingavtalet för att tillgodose dina individuella behov baserat på den konfigurerade bilen, beräknad årlig körsträcka, avtalsperioden och eventuellt ytterligare tjänster du kan tänkas behöva. Polestar erbjuder en försäkring, Polestar insurance, särskilt anpassad för din bil.

När du tecknar ett privat leasingavtal genom Polestar ingår ett privatleasingskydd kostnadsfritt i tre månader varefter du kan välja om du vill förlänga det. Skyddet är en försäkring som ersätter leasingavgiftens månadskostnad i upp till tolv månader om du skulle drabbas av ofrivillig arbetslöshet eller liknande. 

Du kan exempelvis välja att leasa den nya Polestar 2 som kommer i flera utföranden såsom Polestar 2 Long Range Single Motor eller Polestar 2 Standard Range Single Motor. 

Lynk & Co privatleasing

Lynk & Co gör det enkelt för dig som privatperson att ha elbil. Väljer du ett månadsmedlemskap tar de hand om det tråkiga såsom försäkring, underhåll och annat som behövs för att hålla din bil i toppskick.

Du kan dessutom välja att dela bilen genom att låna ut den till andra medlemmar. När du leasar en bil från Lynk & CO är det en Lynk & Co 01 som erbjuds. Du får alltid en bil i nyskick vilket betyder att bilen du får kommer se ut och kännas lika bra som en ny bil.

Detta trots att den varit ute på vägarna tidigare. Det gör att Lynk & Co kan utnyttja varje producerad bil bättre vilket är bra för samtliga parter ur ett hållbarhetsperspektiv. 

Hyundai privatleasing

Hyundai har många attraktiva privatleasingerbjudanden på olika bilmodeller. Hyundai jobbar ständigt med att utveckla fler och bättre modeller fyllda med innovativ teknik. Två av de modellerna du kan leasa är KONA Electric och IONIQ 5. 

BMW privatleasing

Även tillverkaren BMW har förmånliga privatleasingalternativ. Hos BMW kan du leasa samtliga modeller. Genom att kontakta återförsäljaren kan du få reda på vilka bilar som finns i lager och få reda på leasingpriser. 

Du kan exempelvis privatleasa någon av de populära modellerna BMW iX3, BMW X1 xDrive25e laddhybrid eller BMW X2 laddhybrid.

Nissan privatleasing

Hos Nissan kan du privatleasa exempelvis en LEAF Acenta eller Quashqai MVEH. Valmöjligheterna är många och dessutom anpassade efter dina behov. För samtliga modeller ingår en årlig underhållsservice och väljer du en LEAF ingår dessutom vinterhjul. 

Mazda privatleasing

Om du funderar på att leasa elbil hos Mazda har du idag Mazda MX-30 att välja på. Det är en modern elbil med bra räckvidd och mycket kraft. Läs gärna om passande laddboxar för elbilar från Mazda om det intresserar dig.


För- och nackdelar med att leasa elbil

Som med allt annat finns det självklart både fördelar och nackdelar med att leasa elbil. Här nedanför radar vi upp de fördelar respektive nackdelar vi ser.

Fördelar

  • Möjlighet att testa elbil. Elbilar är fortfarande relativt dyra att köpa. Om du funderar på att köpa en elbil kan ett ännu bättre alternativ vara att leasa. Eller för den delen testa att använda en elbil innan du bestämmer dig för att köpa en.
  • Trygghetsfaktor. Vi är i början av elbilens utveckling. Branschen växer snabbare och snabbare. Det kan därmed vara en trygghet att leasa en elbil och på det sättet undvika att sitta med en utdaterad elbil om ett par år. Det är enklare att byta bil när du leasar och inte äger den.
  • Slipp kontantinsatsen. Du slipper finansiera hela bilen på egen hand. Till skillnad från när du köper en elbil behöver du inte betala bilen kontant eller med hjälp av lån och kontantinsats. Många har inte möjligheten att betala en stor kontantinsats och då är leasing ett bra alternativ.
  • Ingen ångest över värdeminskning. När du köper en bil är ett vanligt dilemma värdeminskningen. Redan de första åren kan du räkna med att bilen tappar en stor del av inköpsvärdet. När du leasar en elbil slipper du allt bekymmer kring andrahandsvärdet. Du behöver inte tänka speciellt långsiktigt utan kan fokusera på nuet.
  • Allt du behöver till en smidig månadskostnad. Du slipper teckna diverse separata avtal. Genom att leasa hamnar allt på en och samma faktura om du inte valt att teckna tjänster separat. Du får helt enkelt en smidig översikt över dina bilrelaterade utgifter. Det blir inte ett lika stort ansvar som det hade blivit om du hade köpt bilen.

Nackdelar

  • Eventuella avgifter för slitage. När du leasar en elbil riskerar du att få betala avgifter för onormalt slitage. Så länge du sköter din leasade bil kommer det inte uppstå några problem men såklart finns risken.
  • Inte speciellt omfattande miltal. När du leasar en elbil har du i de flesta fall en fast körsträcka. Oftast är denna körsträcka inte speciellt omfattande, du kan exempelvis inte åka på långsemester genom Europa. Hade du ägt bilen hade du inte haft några begränsningar.
  • Du har inte full förfoganderätt. Du har såklart inte full förfoganderätt för bilen och du kan inte göra precis vad du vill med den som du kan göra om du äger den. Att äga en elbil innebär dock ett större ansvar.

Skillnaden mellan leasing och bilabonnemang

Många tror att leasing och bilabonnemang är samma sak. Men faktum är att det är två helt olika saker.

  • Ett bilabonnemang är mer flexibelt än leasing och tillåter ofta att du säger upp avtalet inom 1-3 månader. Bilabbonemang är i regel dyrare än leasing eftersom att uppsägningstiden är kortare.
  • Ett leasingavtal sträcker sig vanligtvis under en längre period med bindningstid på 12, 24 eller 36 månader. När du leasar en bil behöver du alltså binda upp dig till bilen under en specifik period, vilket medför en lägre månadskostnad gentemot bilabbonemang.

Är du säker på din vardag och vet att den kommer se ungefär likadan ut under en längre tid är leasing ett bra alternativ. Ju längre du binder upp dig desto lägre månadskostnad får du.

Skaffar du istället ett bilabonnemang är du mer fri och flexibel. Abonnemanget löper på automatiskt men utan någon längre bindningstid. Det betyder att du när som helst kan avsluta ditt abonnemang.

Du kan alltså ha bilen så länge det passar dig och din vardag. Dessutom är det enklare att byta bilmodell när du önskar, vilket du generellt inte kan göra lika enkelt när det kommer till privatleasing.


Att tänka på när du leasar en elbil

Det är viktigt att du klarlagt dina behov när du ska leasa en elbil. På så sätt kan du vara säker på att du kommer kunna hitta den bästa elbilen för just dig och dina behov. Gå noggrant igenom nedanstående punkter:

  • Räckvidd. Hur långt vill du kunna köra med bilen? Uppfyller bilen du tänkt leasa dessa krav?
  • Driftkostnad. Hur mycket kommer du att köra din nya bil och hur mycket energi konsumerar den? Dessa är frågor du behöver vara klar över, så att du på förhand är medveten om kostnaderna för att ladda din elbil.
  • Storlek. Hur stor behöver bilen vara? Ska du få plats med mycket i bagaget? Finns det tillräckligt med sittplatser?
  • Bekvämlighet. Är elbilen bekväm att köra? Är den bekväm för dina passagerare fram och bak?
  • Säkerhet. Är bilen tillräckligt säker? Du kan använda dig utav tjänsten Euro NCAP för att kolla upp säkerhetsklassningen på bilen du är intresserad av.
  • Laddning. Vart kan du ladda bilen? Har du utrymme för en laddbox i hemmet eller finns det tillräckligt med laddstationer som bilen är kompatibel med i närheten av dig?

Så beställer du en privatleasing

Hur går man egentligen tillväga för att beställa en privatleasing? Är det första gången du ska leasa en bil är det inte speciellt lätt att veta. Vi vill självklart hjälpa dig på vägen. Här nedanför går vi igenom en enkel steglista att följa.

1. Kartlägg dina behov

Att göra ett noggrant grundarbete är viktigt för att du ska bli så nöjd som möjligt med din leasing. Börja därför med att sätta dig ned och sammanställ en lista över de krav du har med elbilen.

Vad prioriterar du? Är det viktigt att bilen har en snygg design, ska den vara extra säker, ska du kunna köra riktigt långt? Det finns många faktorer som kan påverka ditt val.

2. Jämför olika leasingbolag

När du kartlagt dina behov är det dags att jämföra olika leasinbolag. Detta steget är också viktigt att du lägger ned lite extra tid på. Det finns ett hav av biltillverkare och leverantörer på marknaden som erbjuder privatleasing. I denna artikeln har vi tagit upp ett par av de populäraste alternativen.

Oftast dras man till en viss leverantör från början, kanske du redan använt ett visst varumärke och vill fortsätta på samma spår. Ta dig trots det tiden att jämföra olika leverantörer för att säkerställa att du får det allra bästa möjliga erbjudandet för dig och din situation.

3. Om möjligt, boka in en provkörning

De flesta leverantörer erbjuder en provkörning innan du lägger din beställning. Har du möjlighet till detta är det bra att utnyttja. På det sättet får du känna på bilen och avgöra om den verkligen passar dig. Känns det bra efter provkörningen är du redo att lägga din beställning på leasing.

4. Lägg din beställning

Du kan antingen välja att leasa din elbil via en bilmäklare online eller direkt via tillverkaren. Beroende på vart du väljer att leasa bilen ser beställningsprocessen något annorlunda ut.

Hos de flesta aktörer kan du lägga din beställning direkt på webbplatsen och få en bekräftelse, medan du hos andra behöver du kontakta en återförsäljare för att kontrollera vilka bilar som finns tillgängliga.

När du lägger din order online går det oftast till så att du först väljer vilken elbil du vill leasa. Därefter anpassar du den utefter dina preferenser, väljer vad du önskar för tilläggstjänster och hur länge du önskar att binda upp dig. Därefter får du oftast betala en första avgift varefter du får en bekräftelse.


Kampanjer på privatleasing av elbil

Det förekommer kampanjer för privatleasing av elbilar, både när det kommer till bilmärkenas egen leasing men också genom bilmäklare online. Det gäller att du håller utkik för att hitta bra erbjudanden.

Du kan dessutom signa upp dig för nyhetsbrev hos de flesta aktörer vilket gör att du enklare kan få information när en ny kampanj sätter igång.


Skillnaden mellan att äga och leasa

Att äga och leasa är två helt skilda ägandeformer. Det innebär att det är en väldigt stor skillnad mellan de två. Den främsta skillnaden många tänker på är kontantinsatsen. Väljer du att leasa behöver du inte betala någon kontantinsats. Köper du en elbil behöver du betala en kontantinsats men sedan kommer du något billigare undan framöver.

Men faktum är att valet mellan leasing och köp inte bara bör handla om ekonomi. Det handlar minst lika mycket om vad som passar dig när det kommer till ägande, körsträcka och livssituation.

Vissa personer föredrar säkerheten med att äga sin elbil. Du kan köra precis så långt du vill och behöver inte oroa dig lika mycket för skador. Uppmärksammar du skador är det helt upp till dig om du vill reparera dem eller om de helt enkelt är okej att leva med.

Andra människor föredrar snarare att leasa en elbil dels för att slippa kontantinsatsen men också för smidigheten. Det enda du behöver göra är att betala din månadskostnad och du får det mesta på köpet. Du behöver heller inte oroa dig över värdeminskningen på bilen.


Vanliga frågor

Sammanfattningsvis besvarar vi nedan de allra vanligaste frågor vi får kopplat till leasing av elbilar.

Vad är privatleasing av elbil?

Privatleasing av elbil är att du och ett företag kommer överens om att du får använda en elbil under en viss tidsperiod, oftast 3 år. Du betalar företaget varje månad för att få använda bilen utan att äga den, och företaget står generellt för service och reparationer under hela leasingperioden.

Vilken är den billigaste elbilen att leasa?

Den billigaste elbilen att leasa just nu är MG4 Electric med en månadkostnad på 3 300 kr per månad. MG4 Electric är en ganska liten sedan men lastutrymmet är förhållandevis stort och bilen är relativt pigg och gör 0–100 på 7,9 sekunder.

Behöver man betala kontantinsats när man leasar privat?

När du leasar privat behöver du inte betala någon kontantinsats eftersom att du inte köper bilen. Istället betalar du en månadskostnad som styrs av faktorer såsom bilmodell, leasingperiod med mera.

Ingår bilförsäkring när man leasar en bil privat?

Oftast ingår ingen försäkring när du leasar en bil privat men det finns för det mesta som tilläggstjänst hos den leverantör du väljer. Du kan antingen välja tilläggstjänsten eller teckna en oberoende försäkring (som ibland kan vara det billigare alternativet).

Finns det företagsleasing för elbilar?

Man kan absolut företagsleasa en elbil. Företaget behöver på det sättet inte binda upp eget kapital. Det är också möjligt för företag att dra av halva momsen som avdragsgill kostnad.

Får man elbilsbonusen även om man leasar?

Enligt Transportstyrelsen är det leasingbolaget som anses vara ägare utav bilen, vilket gör att man inte får någon elbilsbonus som leasingtagare utav en elbil. Däremot går det att i vissa fall förhandla till sig en lägre månadskostnad den första perioden med tanke på miljöbonusen.

Kan jag köpa loss elbilen efter jag leasat den?

Ja, ibland har du det, men du har ingen automatisk rätt att köpa loss bilen som efter leasingperioden är uthyrarens egendom. Att fråga om du får köpa loss bilen går alltid bra, men ifall leasingföretaget säger nej kan du inte göra något åt saken.

Vad händer om jag kört för många mil med elbilen jag leasar?

Om du kört fler mil än de som uppges på kontraktet mellan dig och uthyraren får du betala extra för det. Normalt är extrakostnaden för att “skriva upp miltalet” mycket högre än om du angett din riktiga årliga körsträcka från första början.

Kan jag säga upp mitt leasingavtal för elbil i förtid?

Nej, du har ingen laglig rätt att säga upp ditt leasingavtal för din elbil i förtid. Ifall det står uppgett att du kan säga upp avtalet i förtid i det kontrakt du skrivit på så får du det, men nästan inga elbilsuthyrare tillåter att man säger upp leasingavtalet innan leasingperioden löpt ut.

Får jag en kostnadsfri försäkring när jag leasar elbil?

Då bilen nästan alltid är ny när du leasar den ingår normalt vagnskadeförsäkring. Men en halvförsäkring måste du skaffa som du är tvungen att betala för själv. Din halvförsäkring fungerar i praktiken som en helförsäkring tack vare den vagnskadeförsäkring som ingår.

Måste jag betala fordonsskatt när jag leasar elbil?

Ja, fordonsskatten är något du själv måste betala under hela leasingperioden.