Laddkabel till elbil

Så väljer du rätt laddkabel till din elbil

Här finner du en komplett guide till vad du behöver tänka på när du ska köpa laddkabel till elbilen.

Om du har en elbil eller går i tankarna på att investera i en vet du säkert också att du behöver en laddkabel för att kunna ladda din nya bil. Det finns flera olika typer av laddkablar att välja mellan idag men alla behöver inte vara kompatibla med ditt fordon.

I denna guide lär vi dig mer om de olika typen av kablar samt vad som är viktigt att tänka på.

Vilka laddkablar finns det för elbilar?

Det finns idag framför allt två olika typer av laddkablar för elbilar. Laddkabel med kontakt typ 1 och laddkabel med kontakt typ 2. Utöver detta finns det också den typen av laddkabel som kan anslutas till ett vanligt vägguttag.

Vilken du ska välja är helt beroende av vilket uttag din bil är utrustad med. En el- eller hybridbil kan nämligen endast vara kompatibel med antingen laddkabel med kontakt typ 1 eller typ 2.

Nedan kan du läsa mer om de olika laddkablarna som finns för el- och laddhybrider just nu.


Laddkabel med kontakt typ 1

En laddkabel med kontakt typ 1 laddar din el- och hybridbil med en lägre 1-fas växelström och har en laddningskapacitet på max 7,4 kW. Denna typ av laddkabel med kontakt typ 1 används främst på Asiatiska bilmodeller där den nästintill är standard.

Om din bil är tillverkad de senaste åren har den med stor sannolikhet inte ett ladduttag av typ 1, då detta inte längre är standarden i EU.


Laddkabel med kontakt typ 2

En laddkabel med typ 2 kontakt är den mest flexibla av laddkablar på marknaden. Den kan nämligen ladda din el- eller hybridbil med både likström och växelström samt 1-fas och 3-fas vilket i sin tur innebär att laddningskapacitet är långt högre än för en laddkabel med kontakt typ 1.

Laddkablar med typ 2 kontakt är idag standard för alla Europeiska bilmodeller eftersom den dels är mer flexibel men också kan ladda med en högre laddningskapacitet.

Denna typ av är kabel är dessutom mycket säker eftersom den både har en lång och kort signalpinne som garanterar säkerheten när den kopplas ut ur laddstationen.


Laddkablar för vägguttag (Schuko)

Det finns även ett tredje alternativ, laddkablar för vägguttag. Dessa är dock precis som ovanstående laddkablar antingen utrustade med en kontakt typ 1 eller typ 2.

Att ladda via ett vägguttag är fullt möjligt men det rekommenderas inte eftersom det först och främst kan innebära en brandfara. När du laddar via ett vanligt eluttag laddar du alltid med 1-fas, alltså den lägsta av faser.

Detta innebär alltså att effekten också blir väldigt låg. Att ladda via ett vägguttag bör därför endast ses som en nödlösning.


Hur väljer man rätt laddkabel till sin elbil?

Att välja rätt laddkabel till sin elbil kan kännas lite krångligt men faktum är att det absolut inte behöver vara det. För att valet av laddkabel till din nya bil ska bli lite enklare går vi igenom tre punkter som kan vara bra att utgå ifrån nedan.

1.Vilken laddkontakt har kabeln?

Den första och absolut mest viktiga frågan du bör undersöka innan du väljer laddkabel är vilken kontakt din bil är kompatibel med. Har du en Europeisk bilmodell är det i de allra flesta fall en typ 2 kontakt du behöver men om du är osäker är ett bra tips att fråga din bilhandlare.

2.Vilken effekt kan kabeln ladda på?

En laddkabel kan antingen laddas med 1-fas eller 3-fas. Vill du kunna ladda snabbt är det en laddkabel som kan ladda med 3-fas du ska välja eftersom du då kan uppnå en laddningseffekt på hela 22 kW. Väljer du en laddkabel med 1-fas kan den maximala effekten som högst bli 7,2 kW. Desto högre kW ju snabbare laddar bilen.

Viktigt att nämna är att 3-fas laddning endast är möjligt med en typ 2 kontakt. Har du alltså en bil som bara är kompatibel med kontakt typ 1 är alltså enbart 1-fas laddning möjligt. En elbil med typ 2 kontakt kan dock också laddas med 1-fas.

3.Vilken längd behöver du på laddkabeln?

Vilken längd du behöver på kabeln är helt upp till dig och din situation. Det vanligaste är dock att en laddkabel är mellan 4 till 7,5 meter. Väljer du en längre variant säkerställer du dock att laddkabeln alltid kommer räcka oavsett om ditt uttag sitter fram eller bak på bilen i fråga.

Är laddkabeln längre har du i de flesta fall möjlighet att både parkera och ladda bilen oavsett om fronten är vänd inåt eller utåt vilket kan vara praktiskt. Men det är som sagt en smaksak.


Hur länge håller en laddkabel?

En laddkabel av bra kvalitet håller i regel mellan 10–15 år. Men det är inte ovanligt att den håller längre ifall du tar bra hand om den. 

Tänk också på att det tillhör vett och etikett inom elbilsladdning att behandla både din egen och andras laddkablar försiktigt, och till exempel inte släpa dem längs med marken.


Vanliga frågor

Sammanfattningsvis besvarar vi nedan de allra vanligaste frågor vi får kopplat till laddkablar.

Finns det adaptrar för laddkablar till elbil?

Ja, en adapter för laddkablar är extra bra att införskaffa sig om man exempelvis har en el- eller hybridbil med typ 1 kontakt. De allra flesta publika laddstationer är nämligen utrustade med en typ 2 kontakt men har du som bilägare en typ 1 kontakt kan du då köpa en adapter för att kunna ladda din elbil på de publika laddstationerna.

Tål laddkablar regn, kyla och värme?

En laddkabel av god kvalité ska tåla både regn, kyla och värme. Gör den inte det är det förmodligen en sämre kvalité på din laddkabel. Det kan dock vara bra att nämna att du bör förvara din laddkabel på en torr, skyddad plats men också att du torkar av din laddkabel efter användning för att förlänga livslängden för elbilsbatteriet.

Kräver en laddkabel något underhåll?

Underhållskravet för en laddkabel är minimalt. Det räcker att säkerställa att den är hel och ren, och att hålla anslutningspunkterna torra och rena. Om möjligt, kör inte över kabeln för bilens tyngd kan skada den.

Följer laddkabel med när jag köper laddbox?

Det beror på vilken laddbox du köper, men i normalfallet ingår inte laddkabel i det pris du betalar för din laddbox. Att köpa till en laddkabel till din laddbox kostar normalt ca 900–1 400 kr.