Allt fler svenskar väljer att installera en egen laddbox hemma, detta då det gör elbilsladdningen både säkrare och snabbare. Vi har tagit fram en fullständig guide för dig som har frågor och funderingar om installation av laddbox.
Det första du bör göra är när du vill installera en laddbox hemma är att se över olika modeller och ta in offerter från flera installatörer. När du bestämt dig för vilket företag du vill anlita brukar själva installationen gå till på följande sätt:
När du lagt din beställning för installation av laddbox brukar oftast leverantören ringa eller komma på besök för att titta på förutsättningarna hos dig för att förbereda för installationen. Då får du också chans att ställa dina eventuella frågor.
Oftast tar en installation av laddbox inte mer än 2 timmar. Om du beställt tillval som exempelvis dynamisk lastbalansering kan installationen ta ytterligare någon timme.
Hur lång tid det tar att installera en elbilsladdare beror främst på förutsättningarna, det kan handla om allt ifrån hur långt det är till elskåpet till hur många väggar kablarna behöver gå igenom.
Priset för installationen av en laddbox kan variera beroende på förutsättningarna på plats men i regel brukar det kosta mellan 5.000 – 10.000 kronor. Kostnaden för installation avgörs främst av hur långt det är från monteringsplats till elcentral och ifall några ingrepp på fastigheten behövs göras för att dra kablage.
Utöver installationskostnaden behöver du också betala för själva laddboxen vilket vanligtvis kostar mellan 7.000 – 12.000 kronor. Priset för enheten varierar beroende på modell, effekt och funktionalitet.
Sammantaget kan man räkna med en totalkostnad på cirka 12.000 – 22.000 kronor, men om du nyttjar bidraget för laddboxar får du 50% tillbaka på totalbeloppet.
Installationsarbete: | 5 000 – 10 000 kr |
Laddbox: | 7 000 – 12 000 kr |
Kostnad efter 50% avdrag: | 12 000 – 22 000 kr |
En standardistallation av laddbox innebär att man betalar ett fast pris för montagearbetet, även kallat installerat och klart. Detta gör att man som konsument inte behöver betala installatören per timme eller för materialet som går åt, utan allt ingår till ett fast pris.
Vanligtvis ingår följande vid en standardinstallation av laddbox:
Om du tänkt installera en laddstolpe på marken ingår vanligtvis inte grävarbete i en standardinstallation. Detta innebär att du själv behöver ordna med både grävning och kabelrör från elcentralen till laddstolpen. Du behöver även installera ett fundament som laddstolpen kan fästas i.
När man ska beställa en laddbox för första gången kan det vara svårt att veta hur man ska gå tillväga. Nedan kan du läsa mer om vad du bör tänka när du ska beställa din laddboxinstallation.
När du ska välja laddbox är det viktigt att du utgår från dina krav på laddboxen och dessutom hur ditt körmönster ser ut.
Tänk igenom saker såsom:
Du behöver också säkerställa att ditt elsystem klarar av att leverera den effekt din laddbox har.
Det är inte bara smidigt att köpa laddbox och installationen från samma företag, det är faktiskt också ett krav för att kunna ta del av avdraget för grön teknik.
Skulle du välja att köpa laddboxen från ett företag och låta ett annat företag sköta installationen kan du enbart få 30% avdrag för installationskostnaden genom ROT-avdrag.
Vill du få hela 50% avdrag (som mest 50 000 kr per år och person) för både material- och arbetskostnader behöver du alltså köpa laddboxen och installationen från samma företag.
Varje laddbox som installeras måste enligt elinstallationsreglerna SS 436 40 00 på varje inkopplingspunkt skyddas av en jordfelsbrytare. Beroende på vilken modell på laddbox du installerar kan du behöva komplettera med antingen en jordfelsbrytare typ A eller B.
Nedan kan du se vilken eventuell jordfelsbrytare som kan krävas för din laddbox:
Laddbox med inbyggt DC-skydd | Jordfelsbrytare A |
Laddbox utan DC-skydd | Jordfelsbrytare B |
Laddbox med inbyggt DC-skydd & jordfelsbrytare B | Kräver ingen komplettering |
DC-skydd, även kallat likströmsskydd, är en funktion i din laddbox som ser till att inget likströmsläckage sker. Detta skyddar din fastighets elnät om något fel skulle uppstå med laddboxen under laddningen.
I princip alla laddboxar har idag likströmsskydd då det är en viktig säkerhetsfunktion som kan förhindra allvarliga elfel i din fastighet.
Sammanfattningsvis besvarar vi nedan de allra vanligaste frågor vi får kopplat till installation av laddbox.
Laddningsbox.se är en helt självständig reklamfinansierad informationsportal. Flera av de erbjudanden som visas på hemsidan erhåller vi ersättning för.
2022 © HyperPalace AB - Org nr: 559222-0999. Drottninggatan 86, 111 36 Stockholm