installation laddbox

Så går det till att installera laddbox

Allt fler svenskar väljer att installera en egen laddbox hemma, detta då det gör elbilsladdningen både säkrare och snabbare. Vi har tagit fram en fullständig guide för dig som har frågor och funderingar om installation av laddbox.

Beställ laddbox inkl. installation hos Evify TILL EVIFY.SE →

Beställ installation av laddbox med 50% avdrag

TILL EVIFY.SE

SE ALLA LADDBOXAR

Hur installerar man en laddbox?

installation av laddbox

Det första du bör göra är när du vill installera en laddbox hemma är att se över olika modeller och ta in offerter från flera installatörer. När du bestämt dig för vilket företag du vill anlita brukar själva installationen gå till på följande sätt:

  1. Elektrikern ser över installationens förutsättningar och laddboxens placering.
  2. Undersökning av din elcentral genomförs. 
  3. Kabel dras mellan elcentralen och laddboxen, vilket ibland kräver håltagning.
  4. Laddboxen monteras på väggen med skruv.
  5. Elektrikern säkerställer att laddboxen fungerar som den ska och gör en slutbesiktning.
  6. Färdigt! Din elbil eller laddhybrid är nu redo att laddas snabbt och smidigt på hemmaplan.

När du lagt din beställning för installation av laddbox brukar oftast leverantören ringa eller komma på besök för att titta på förutsättningarna hos dig för att förbereda för installationen. Då får du också chans att ställa dina eventuella frågor.


Hur lång tid tar installationen?

Oftast tar en installation av laddbox inte mer än 2 timmar. Om du beställt tillval som exempelvis dynamisk lastbalansering kan installationen ta ytterligare någon timme.

Hur lång tid det tar att installera en elbilsladdare beror främst på förutsättningarna, det kan handla om allt ifrån hur långt det är till elskåpet till hur många väggar kablarna behöver gå igenom.


Vad kostar det att installera en laddbox?

Priset för installationen av en laddbox kan variera beroende på förutsättningarna på plats men i regel brukar det kosta mellan 5.000 – 10.000 kronor. Kostnaden för installation avgörs främst av hur långt det är från monteringsplats till elcentral och ifall några ingrepp på fastigheten behövs göras för att dra kablage.

Utöver installationskostnaden behöver du också betala för själva laddboxen vilket vanligtvis kostar mellan 7.000 – 12.000 kronor. Priset för enheten varierar beroende på modell, effekt och funktionalitet.

Sammantaget kan man räkna med en totalkostnad på cirka 12.000 – 22.000 kronor, men om du nyttjar bidraget för laddboxar får du 50% tillbaka på totalbeloppet.

Installationsarbete: 5 000 – 10 000 kr
Laddbox: 7 000 – 12 000 kr
Kostnad efter 50% avdrag: 12 000 – 22 000 kr

Vad ingår vid en standardinstallation av laddbox?

En standardistallation av laddbox innebär att man betalar ett fast pris för montagearbetet, även kallat installerat och klart. Detta gör att man som konsument inte behöver betala installatören per timme eller för materialet som går åt, utan allt ingår till ett fast pris.

Vanligtvis ingår följande vid en standardinstallation av laddbox:

  • Uppsättning & montering av laddbox på vägg.
  • Håltagning i vägg (ofta bara 1-2 hål och i mjukt material såsom gips, lättbetong eller trä).
  • 10-20 meter kabel från elcentral till laddaren.
  • Jordfelsbrytare A i det fall det behövs.
  • Driftsättning och genomgång av laddboxens funktioner.
  • Grovstädning.

Vad ingår inte?

Om du tänkt installera en laddstolpe på marken ingår vanligtvis inte grävarbete i en standardinstallation. Detta innebär att du själv behöver ordna med både grävning och kabelrör från elcentralen till laddstolpen. Du behöver även installera ett fundament som laddstolpen kan fästas i.


Så beställer du installation av laddbox

installation av Zaptec Go

När man ska beställa en laddbox för första gången kan det vara svårt att veta hur man ska gå tillväga. Nedan kan du läsa mer om vad du bör tänka när du ska beställa din laddboxinstallation.

1.Välj vilken enhet du ska ha

När du ska välja laddbox är det viktigt att du utgår från dina krav på laddboxen och dessutom hur ditt körmönster ser ut.

Tänk igenom saker såsom:

  • Behöver bilen laddas upp snabbast möjligt?
  • Brukar du köra långa sträckor eller kortare?
  • Vill du ha en box med flera smarta funktioner?
  • Ska den kunna ladda flera elbilar samtidigt?

Du behöver också säkerställa att ditt elsystem klarar av att leverera den effekt din laddbox har.

2.Köp laddbox och installation av samma företag

Det är inte bara smidigt att köpa laddbox och installationen från samma företag, det är faktiskt också ett krav för att kunna ta del av avdraget för grön teknik.

Skulle du välja att köpa laddboxen från ett företag och låta ett annat företag sköta installationen kan du enbart få 30% avdrag för installationskostnaden genom ROT-avdrag.

Vill du få hela 50% avdrag (som mest 50 000 kr per år och person) för både material- och arbetskostnader behöver du alltså köpa laddboxen och installationen från samma företag.


Behöver laddboxen jordfelsbrytare?

Varje laddbox som installeras måste enligt elinstallationsreglerna SS 436 40 00 på varje inkopplingspunkt skyddas av en jordfelsbrytare. Beroende på vilken modell på laddbox du installerar kan du behöva komplettera med antingen en jordfelsbrytare typ A eller B.

Nedan kan du se vilken eventuell jordfelsbrytare som kan krävas för din laddbox:

Laddbox med inbyggt DC-skydd Jordfelsbrytare A
Laddbox utan DC-skydd Jordfelsbrytare B
Laddbox med inbyggt DC-skydd & jordfelsbrytare B Kräver ingen komplettering

Vad är ett DC-skydd?

DC-skydd, även kallat likströmsskydd, är en funktion i din laddbox som ser till att inget likströmsläckage sker. Detta skyddar din fastighets elnät om något fel skulle uppstå med laddboxen under laddningen.

I princip alla laddboxar har idag likströmsskydd då det är en viktig säkerhetsfunktion som kan förhindra allvarliga elfel i din fastighet.


Vanliga frågor

Sammanfattningsvis besvarar vi nedan de allra vanligaste frågor vi får kopplat till installation av laddbox.

Varför ska jag installera en laddbox hemma?

Därför att det är både smidigt och säkert. Det är inte rekommenderat att ladda via ett traditionellt eluttag, därmed behöver du ta dig till en publik laddplats om du inte har en laddbox installerad hemma. Med en laddstation hemma kan du ladda när du vill.

Får man installera en laddbox själv?

Nej, det är förbjudet att som privatperson installera en laddbox. Installationen behöver utföras av en certifierad elektriker. För att säkerställa att företaget du anlitar för installation är behörigt kan du använda Elsäkerhetsverkets gratistjänst Kolla elföretaget.

Går det att köpa en laddbox installerat och klart?

Ja, de allra flesta återförsäljare säljer laddboxar installerat och klart. Det är faktiskt en grundförutsättning att du köper laddaren inklusive installation från samma företag för att du ska kunna ta del utav skatteavdraget för grön teknik.

Måste man installera laddbox på 3-fas?

Man måste inte installera en laddbox på 3-fas, det går även bra att ha den på 1-fas. Det är dock fördelaktigt att använda 3-fas, eftersom att man då kan komma upp i en högre effekt. Med 3-fas är den maximala effekten 22 kW, med 1-fas är den bara 7.4 kW.

Krävs det bygglov för att installera en laddbox?

Nej, det krävs normalt sett inte något bygglov för att installera en laddbox. I det fall enheten är väldigt stor och väsentligt påverkar husets och områdets karaktär kan bygglov krävas, men dessa typer utav installationer är ovanliga hos privatpersoner.