Här finner du en komplett guide till vad man behöver tänka på när ni vill skaffa laddplatser i en BRF.
I takt med att allt fler konsumenter väljer att investera i elbilar framför traditionella fossildrivna transportmedel ställs det allt högre krav på bostadsrättsföreningar. De boende vill helt enkelt kunna ladda sina elbilar nära sitt boende.
Faktum är att det inte bara är förmånligt för privatpersoner att installera laddboxar eller laddstolpe, det är minst lika förmånligt för bostadsrättsföreningar.
I denna artikeln går vi igenom mer om hur det fungerar med laddstolpar för just bostadsrättsföreningar.
Priset för att installera laddstolpar i en bostadsrättsförening är i storleksordningen 10 000 – 35 000 kronor per laddplats, detta efter investeringsstödet på 50% som man kan ansöka om hos Naturvårdsverket.
Det finns två olika typer av upplägg och de har helt olika prisklasser:
Exempelpriserna ovan är alltså per laddplats och efter investeringsstödet på 50 procent.
Det som framförallt avgör priset på er investering i laddstolpar är följande:
När flertalet medlemmar i en bostadsrättsförening laddar sin elbil dagligen behöver man på förhand ha kommit överens om hur debiteringen för elen som förbrukas ska ske.
Här finns det framförallt tre olika upplägg:
Från och med januari 2020 behöver el, vatten och gas som inte ingår i avgiften, utan debiteras efter förbrukning, beläggas med moms. Er förening kan därmed behöva momsregistreras.
Om det totala debiterade värdet under ett år ligger under 30 000 kronor kan föreningen dock fortsatt ses som momsbefriade. Detta går att läsa mer om på Fastighetsägarnas hemsida. Ni kan också välja att kontakta Skatteverket för att se hur det påverkar just er förening.
Det finns olika sätt för en bostadsrättsförening att finansiera sitt köp av laddstolpar. Nedan kommer några exempel på vanliga alternativ som man kan utforska:
En bostadsrättsförening kan via Naturvårdsverket söka bidrag när dem investerar i laddstolpar. Bidraget ger 50% tillbaka av kostnaden för material och arbete, men maximalt 15 000 kronor per laddstolpe.
Bidraget betalas ut som ett engångsbelopp och ansökan är öppen så länge medel finns kvar.
Det är möjligt att ansöka om bidraget upp till 6 månader efter att laddstolparna är installerade, men det är alltid bättre att ansöka om bidraget innan ni påbörjar er investering.
Att installera laddstolpar i er BRF kräver viss planering. Nedan följer vår checklista för hur ni bör går tillväga.
Ni kan ta upp frågan vid ett styrelsemöte. Se över bland de boende om vilka som är i behov utav laddstolpar. Man bör även titta på hur ett eventuelt köp av laddplatser ska finansieras.
Detta kan ni med fördel göra tillsammans med ett installationsföretag. Försäkra er även om att det är bostadsrättsföreningen som äger marken där laddstolparna ska sitta, då det annars kan krävas både bygglov och att ni kommer överens med markägaren om vem som faktiskt äger laddplatserna.
På marknaden finns en mängd olika laddboxar. Här på vår sajt kan ni jämföra olika modeller för att se vilken typ som lämpar sig bäst för era behov. Kanske ni vill ha laddboxar med specifika funktioner såsom fjärrstyrning eller erbjuda era boenden extra snabb laddning.
Oftast väljer man att installera laddboxar som har standardiserade ladduttag, så att de passar de flesta elbilar som finns på marknaden.
Det är viktigt att komma ihåg att installationen behöver ske av ett behörigt elinstallationsföretag. Jämför olika leverantörer noga för att hitta den som passar just er förening bäst.
Sammanfattningsvis besvarar vi nedan de allra vanligaste frågor vi får kopplat till laddstolpar i en bostadsrättsförening.
Läs även: Laddstolpar i samfällighet
Laddningsbox.se är en helt självständig reklamfinansierad informationsportal. Flera av de erbjudanden som visas på hemsidan erhåller vi ersättning för.
2022 © HyperPalace AB - Org nr: 559222-0999. Drottninggatan 86, 111 36 Stockholm